Sırbistan’da Bir İlk: Balkan Folklor Festivali

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla Sırbistan da ilk defa Balkan Folklor Festivali gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Belgrad Büyükelçiliği himayesinde, Türk İşbiliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Belgrad Program Ofisi, Novi Pazar, Sjenica ve Tutin Belediyesi ile Novi Pazar Kültür Merkezi, Novi Pazar Türk Kültür Merkezi, Novi Pazar Radyo Televizyonu, Sancak Travel, Boşnak Ulusal Konseyi destek verdi.

Sırbistan’ın Novi Pazar, Tutin ve Sjenica şehirlerinde yoğun katılım ve büyük bir coşkuyla üç gün süren festivalde Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Sırbistan, Türkiye ve Bosna Hersek’ten folklor ekipleri sahne aldı.

Festivalin açılışı Sjenica şehrinde gerçekleştirildi. Sahne almak için Sjenica’ya gelen gruplar ilk olarak Sijenica Belediye Başkanı Hazbo Mujović makamında ziyaret etti. Ziyarette Festival Adına Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Şehmuz Altın’da yer aldı.

Festivalin öneminden ve Sjenica şehrinin ev sahipliği yapmasından memnun kaldıklarını ifade eden Belediye Başkanı Hazbo Mujović, kültürler arası kaynaşmada festivalin önemli bir araç olduğunu vurguladı.

Festivale Türkiye'yi temsilen Çanakkale'de Halk Oyunları Topluluğu yer aldı. Türkiye’nin Ege bölgesine ait Zeybek oyununu oynayan ekip büyük beğeni topladı.

Festivalin ikinci gününde Arnavutluk ve Türkiyeden katılan ekipler Tutin'de oyunlarını sergiledi. Büyük beğeni gördüğü program sonrasında Tutin Belediyesi tarafından katılımcılara çeşitli hediyeler verildi.

Farklı ülkelerden ortak motiflerin sergilendiği Festival; Boşnak Ulusal Konseyi ve Novi Pazar beldiyesi ziyaretleriyle son buldu.