Türk Dünyası Ezgileri Sırbistan’da Yankılandı

Yazıcı-dostu sürüm

Kazakistan’ın bağımsızlığının 28. yıl dönümü ile Yunus Emre Enstitüsünün kuruluşunun 10. yıl dönümü Sırbistan’ın Kuragujevaç kentinde, Enstitü ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) iş birliği ile organize edilen “Türk Dünyası Ezgileri” konseriyle kutlandı.

Türk halklarının kültür ve sanatını dünya genelinde tanıtmayı amaç edinmiş ve bu şiarla çeşitli ülkelerde birbirinden farklı etkinliklere imza atan TÜRKSOY tarafından düzenlenen “Türk Dünyası Ezgileri” Balkan ülkeleri turnesinin son konseri Kraguyevaç’taki Gimnazya sahnesinde gerçekleştirildi.

Etkinliğe Kazakistan’ın Belgrad Büyükelçisi Gabit Sızdıbekov, Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç, Kraguyevaç Belediye Başkanı Radomir Nikoliç, Kraguyevaç Kent Konseyi Kültür Üyesi Miljan Bjeletiç, Belgrad Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Fahri Akdoğan ve Kraguyevaçlı müzikseverler katıldı.

İlişkilerimiz Bir Adım Öteye Taşınıyor

Konser öncesinde konuşan Kraguyevac Kent Konseyi Kültür Üyesi Miljan Bjeletiç, etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Bjeletiç, “Yunus Emre Enstitüsü ile Türkçe kursu vesilesiyle başlayan iş birliğimiz bugün bir adım daha öteye giderek ‘Türk Dünyası Ezgileri’ konseriyle devam ediyor. Bugün burada Türk Dünyası’na ait birbirinden güzel ezgileri dinleme fırsatı bulacağız. Bu fırsatı Kraguyevaclılara sunan herkese şükranlarımızı sunarız. Bu iş birliğin ileriki dönemlerde de farklı bir şekilde devam etmesiniz temenni ediyorum” diye konuştu.

Türkiye ile Sırbistan İlişkilerinin 140. Yılı

Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç ise Türkiye ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin gerçekleştirilen kültür sanat etkinlikleriyle her gecen gün daha fazla sağlamlaştığını ve bu ilişkilerin 140. yılı anısına bir dizi etkinlik gerçekleştirildiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından sahne alan Kazakistan’ın iki önemli müzik grubu: “Akjarma”  Folklor Müzik Topluluğu ve “Zhorga” Halk Dansları Topluluğu’nun yanı sıra Azerbaycan’ın Modern Müzik Grubu, Kırgızistan’dan komuz sanatçısı Aygerim Mukhtardinkızı, Türkiye’den Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu ile CopeArt Müzik Grubu’nun sergilediği performans Sırbistanlı müzikseverlerin büyük beğenisini topladı.

Türk Dünyası sanatçıları Siruz Mamadlı (Azerbaycan), Asanalı Kaşerov, Aygerim Kuljarasova (Kazakistan) ve Cansu Kırca’nın (Türkiye) seslendirdikleri eserler ile birlikte Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Uygur Türkleri ve Türkiye’ye özgü geleneksel halk danslarını icra eden sanatçılar, Gimnazya salonunu dolduran Sırp sanatseverlerin uzun zaman hafızalarından silinmeyecek bir geceye imza attı.

Konserde Sırp müzikseverler,  Azerbaycan’ın ‘kamança’sını, Kazakistan’ın ‘dombra’sını, Kırgızistan’ın ‘komuz’unu ve Türkiye’nin ‘bağlama’sını aynı sahnede dinleme fırsatı yakaladı. Solist Cansu Kırca’nın icra ettiği Balkan şarkıları “Ederlezi”, “Caje Sukarije” ve “Jovano Jovanke”ye tempo tutarak eşlik eden Sırbistanlı müzikseverler, Türk Dünyası sanatçılarını uzun süre coşkuyla alkışladı.