15 Temmuz’a Sosyolojik Bakış Konferansı

Yazıcı-dostu sürüm

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri kapsamında Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da “Askeri Müdahaleler ve 15 Temmuz Darbe Girişimine Siyasi ve Sosyolojik Bakış” konulu konferans gerçekleştirildi.

T.C. Belgrad Büyükelçiliği himayesinde Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen ve Sırbistan Avrupa Çalışmaları Enstitüsü ev sahipliğinde gerçekleşen konferansa Azerbaycan, Katar, Rusya ve Malezya Belgrad Büyükelçiliklerinden temsilcilerin yansıra üniversitelerden akademisyenler de katıldı.

Konferans, Sırbistan Avrupa Çalışmaları Enstitüsü ev sahipliğinde ve Enstitü Müdürü Miša Đurković’in moderatörlüğünde başladı. Konferansta Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Başkanı Dr. Ufuk Ulutaş ve Diplomasi Akademisi Başkanı Prof. Dr. Mesut Özcan konuşmacı olarak yer aldı.

“15 Temmuz Türkiye’de Daha Önce Gerçekleşen Darbeler Gibi Değildi”

2016'dan önce bile Türkiye'nin darbe girişimlerinin olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Mesut Özcan Türkiye’de ilk darbenin 1960'da, ikincisinin 1971'de ve üçüncüsünün 1980'de gerçekleştiğine dikkat çekerek, “15 Temmuz FETÖ darbe girişimi bir öncekiler gibi değildir. Diğerlerinden ayıran bir kaç husus bulunmaktadır. Önceki darbelerde devletin kurumlarına ve sivillere yönelik bir saldırı yoktu. Bu darbede ise tek hedef olarak devletin kurumları ve siviller hedef alınmıştır. Bu darbede Türk polisi kararlı bir şekilde direnmiştir. Bu darbede milletimiz devletine ve demokrasisine sahip çıkmıştır. Milletimiz karalı bir şekilde FETÖ’nün gidişine dur demiştir.” şeklinde söyledi.

“FETÖ Darbe İçin 40 Yıl Hazırlık Yapmıştır”

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi öncesine değinen Dr. Ufuk Ulutaş,  15 Temmuz darbe girişiminin bir anda gerçekleştiğini fakat bir girişimin altında uzun soluklu bir hazırlık olduğuna vurgu yaparak, “2016 yılında yapılan darbe girişimi en az 40 yıl süren çok uzun bir hazırlık sonrasında yapıldığını bilmekteyiz.” dedi.

FETÖ terör örgütü mensuplarının Fethullah Gülen’i Mesih olarak gördüklerini ve gayri meşru eylemlerini dini unsurlar kullanılarak meşrulaştırmaya çalıştıklarına dikkat çeken Dr. Ufuk Ulutaş, Avrupa ve Amerika başta olmak üzere dünyanın bir çok bölgesinde nüfus edindiklerini sözlerine ekledi.