“Hazar’dan Tuna’ya Kültür Ezgileri” Sırbistan’daki İlk Konserini Gerçekleştirdi

Yazıcı-dostu sürüm

TÜRKSOY ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde gerçekleştirilen “Hazar’dan Tuna’ya Kültür Ezgileri” projesi kapsamında Kazakistan Kızılorda Oda Orkestrası, Sırbistan'ın Novi Sad şehrinde müzikseverlerle buluştu.

21 Şubat 2019 tarihinde Stüdyo M Konser Salonu’nda gerçekleşen konser çok sayıda sanatsever katıldı. 2019 Avrupa Gençlik Başkenti olan Novi Sad şehrindeki konser TÜRKSOY ve Yunus Emre Enstitüsünün bölgedeki ilk etkinliği, planlanan turnenin Bursa ve Saraybosna konseri sonrasındaki üçüncü konseri oldu.

Farklı coğrafyalardan farklı kültür ve ritimlerin yer aldığı “Hazar’dan Tuna’ya Kültür Ezgileri” adlı konserde Kızılorda Oda Orkestrası’na Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’den genç sanatçılar eşlik etti. Yaylı enstrümanlar eşliğinde kanun, kıl kopuz komuz ve bağlama gibi Türk milli çalgılarını icra eden misafir solistlerin performansları ise dinleyiciler tarafından beğeniyle karşılandı.

Dünya klasikleri ile konsere başlayan orkestra, ikinci bölümde deTürk dünyası ülkelerinden bestecilerin eserlerine yer verdi. Sahnede ilk olarak Kazakistan'dan Ainuza Begimsalova yer aldı. Yetenekli solist Kıl Kopuz ile Kuat Shildebayev'in “Kara Kemer” isimli eserini icra etti. Seyircilerden büyük alkış alan performansın ardından sahneye Kırgız solist Saliya Emilbekova çıkarak Kırgız milli çalgısı komuz ile Atay Ogonbayev'in “Maş Botoy” isimli eserini görsel bir şölen eşliğinde sanatseverlerin beğenisine sundu.

Türkiye’den genç bağlama sanatçısı Eren Can Yıldız’ın Ali Ekber Çiçek’in ''Böyle İkrar İlen'' ve Zeki Atagür'ün ''Mihmandar'' isimli eserlerini icrasıyla devam eden konserde Azerbaycan’lı sanatçı Chinara Heydarova ise Türk müziğinin baş sazlarından biri olan kanun ile dinleyicileri Türk diyarında unutulmaz bir yolculuğa çıkardı. Sanatçı konser programında Nazım Aliverdibeyov'un ''Elegy'' ve Dadash Dadashov'un ''Scherzo'' isimli eserlerine de yer verdi.

Konserin son bölümünde ise Kazakistan Kültür Bakanı olarak TÜRKSOY'un kuruluşunda imzası bulunan merhum sanatçı Erkegali Rahmediyev'in bestelediği ve Kazak soprano Bibigül Januzak tarafından seslendirilen ''Cevher Taşı'' isimli eser seyircilerden büyük alkış aldı.

18-26 Şubat 2019 tarihlerin arasında Bosna Hersek, Sırbistan ve Macaristan’da gerçekleştirilecek konserleri kapsayan turnede, şef olarak Uygur kökenli ünlü maestro Anvar Akbarov ve Türkiye'den genç maestro Seval Kadıoğlu yer alıyor. TÜRKSOY turnesi 22 Şubat 2019 tarihinde Belgrad, 25 Şubat 2019 tarihinde ise Budapeşte konseri ile devam edecek.