Hazar'dan Tuna'ya Kültürel Ezgiler Konseri Belgradlı Sanatseverlerle Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Hazar'dan Tuna'ya Kültürel Ezgiler isimli turne kapsamında Kazakistan Kızılorda Oda Orkestrası Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da sanatseverlerle buluştu.

Konserde Kızılorda Oda Orkestrası’na Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’den genç sanatçılar eşlik etti. Yaylı enstrümanlar eşliğinde kanun, kıl kopuz komuz ve bağlama gibi Türk milli çalgılarını icra eden misafir solistlerin performansları dinleyicilerin büyük beğenisini kazandı. 22 Şubat 2019 tarihinde, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde gerçekleştirilen konserle birlikte, turnenin Sırbistan ayağı tamamlanmış oldu.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliğinin katkılarıyla başkentteki Rus Evi'nde düzenlenen konserde Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'den sanatçılar yer aldı.

Konserin ilk bölümünde icra edilen dünya klasiklerinin yanı sıra orkestra Belgrad konserine özel olarak Sırp bestekâr Svetislav Bozic'in ''Podibarski zal'' isimli eserini dinleyicilerle paylaştı. Konseri dinlemeye gelen bestekâr Bozic, konser sonrası yaptığı açıklamada orkestrayı çok beğendiğini dile getirerek, '' Bu akşam inanılmaz güzel bir gece oldu. Sahnede çok yeteneli sanatçılar dinledik, onların enerjisi tüm salona yansıdı. Böylesi güzel bir akşamı bize yaşattığı için TÜRKSOY başta olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.'' dedi.

Konserin ikinci bölümü turnenin diğer konserlerinde olduğu gibi Türk bestekârların eserlerine ve konuk solistlere ayrıldı.

Azerbaycan'dan Chinara Heydarova, Kazakistan'dan Bibigül Zhanuzak ve Ainuza Begimsalova Türkiye'den ise Eren Can Yıldız'ın icra ettiği eserler katılımcıların büyük beğenisini kazandı. 

Konser sonunda açıklamalarda bulunan Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç, TÜRKSOY konseri sayesinde Türk müziği ezgilerinin Sırbistanlı vatandaşlarla buluştuğunu ifade ederek, Sırbistan ve Türkiye arasındaki kültürel ilişkilerin son derece iyi olduğunu belirtti. Büyükelçi Bilgiç: '' Herşeyden önce TÜRKSOY'un Türk kültürünü tanıtıcı faaliyetlerini çok başarılı buluyorum. Bu akşamki konser Belgrad'da TÜRKSOY ile yaptığımız ilk iş birliği oldu. Dinlediğimiz eserler harikaydı, tüm Türk dünyasının ezgilerini dinleme fırsatı yakaladık, ortak melodilerimizin Sırp melodileri ile ne kadar benzediğinede şahit olduk, benzeri etkinliklerin artarak devam etmesini temenni ediyorum.'' dedi.

18-26 Şubat 2019 tarihlerin arasında Bosna Hersek, Sırbistan ve Macaristan’da gerçekleştirilecek konserleri kapsayan turnede, şef olarak Uygur kökenli ünlü maestro Anvar Akbarov ve Türkiye'den genç maestro Seval Kadıoğlu yer alıyor. TÜRKSOY turnesi 24 Şubat 2019 tarihinde gerçekleştirilecek Budapeşte konseri ile devam edecek.