Novi Sad’da Türk Ezgileri Yankılandı

Yazıcı-dostu sürüm

Sırbistan’ın Novi Sad kentinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Tamburica Fest, bu yıl 19-21 Ağustos 2021 tarihleri arasında ilk kez Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla düzenlendi. Türkiye’nin onur konuğu olduğu ve bu yıl on dördüncüsü gerçekleşecek olan festivalde, Anadolu’nun zengin geleneksel müziklerinden derlenen türküleri ve âşıkların deyişlerini klasik Batı müziği enstrümanlarıyla buluşturan Anadolu Nefesli Beşlisi, baş misafir müzik grubu olarak yer aldı. 2022 Avrupa Kültür Başkenti seçilen Novi Sad’daki Petrovaradin Kalesinde düzenlenen konserde Türk sanatçıların yanı sıra Brezilya, Romanya, Kuzey Makedonya, Slovenya, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan’dan çok sayıda sanatçı sahne aldı.

Balkanların en büyük uluslararası etnik müzik festivali olan Tamburica Fest, Novi Sad şehrinin sokaklarında geleneksel fayton alayı, trompet çalgıcılarının yürüyüşleri ve folklor dans performansları eşliğinde başladı.
Festivalin son iki günü Petrovaradin Kalesinde düzenlendi. 20 Ağustos 2021 Cuma günü Anadolu Nefesli Beşlisi müzikseverler ile buluştu.

Tamburica Müziği Tüm Dünyaya Tanıtılıyor

Tamburica Festivali, 2008 yılından beri Balkan müziğinde önemli bir yere sahip tamburitsa müziği ile Balkan müziğine özgü ve tambur ailesine mensup olan müzik aleti tamburicayı (Balkan tamburası) tüm dünyaya tanıtmak amacıyla düzenleniyor. Tamburica müzik geleneğinin devam etmesine büyük bir katkısı olan festival, uluslararası alanda sanatçılar arasındaki dostluk bağlarını ve iş birliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

Festival kapsamında farklı kategorilerde düzenlenen yarışmalarda her yıl Sırbistan’ın dört bir yanından ve dünyanın farklı bölgelerinden gelen orkestralar yer alıyor. Her yıl bir ülkenin onur konuğu olduğu festivalde yeni besteler, tamburitsa müziğinde yapılmış şarkılar ve ünlü sanatçıların performansları yer alıyor. 

Festival programı, Tamburica Fest’in web sitesinden takip edilebilir.