Telkâri Sanatı Dünyaya Açılıyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, dünyanın farklı coğrafyalarında bulunan Kültür Merkezleri aracılığıyla uluslararası alanda geleneksel Türk el sanatlarının tanıtımını yapmaya ve sanatseverleri bir araya getirmeye devam ediyor.

Belgrad Yunus Emre Enstitüsü ve Mardin Artuklu Üniversitesi iş birliğiyle Sırbistan’ın farklı şehirlerinde, Türk el sanatları arasında önemli bir yeri olan telkâri sanatının tanıtımı yapıldı.

Belgrad’da Kolarac Vakfının ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa, T.C. Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy, büyükelçilik mensupları, yabancı misyon şeflerinin eşleri, akademisyenler ve Sırbistanlı sanatseverler katıldı.

Midyat’ın kadim sanatı olan telkâri sanatına ait eserler ve takıların davetlilerin beğenisine sunulduğu sergide, Mardin Artuklu Üniversitesi Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi Kuyumculuk ve Mücevher Tasarım Bölümü Başkanı Doç. Dr. Nesrin Yeşilmen, Midyat Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarımı bölümünden Öğr. Gör. Fatih Yeşilmen ve Öğr. Gör. Sabahattin Akgül’ün çalışmaları yer aldı.

T.C. Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy, açış konuşmalarında “Yunus Emre Enstitümüz Sırbistanlı dostlarımıza Türkçe kursları düzenlenmenin yanı sıra Türk kültürünü ve sanatını da dünyaya tanıtıyor.” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Aksoy, telkâri sanatının Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan tarih, sanat ve kültür kenti Mardin’in en önemli el sanatları arasında yer aldığını vurguladı.

Sergi küratörü Doç. Dr. Nesrin Yeşilmen konuşmasında, “Yunus Emre Enstitülerimiz Türk kültürünü dünyaya açan kapımız. Burada kendimizi evimizde hissettirdiği için Belgrad Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür ederim.” dedi.

Sırbistanlı Sanatseverlerden Telkâri Atölyelerine Yoğun İlgi

Sırbistan’ın Belgrad ve Novi Sad şehirlerinde gerçekleştirilen etkinlikte, sergilerin yanı sıra geleneksel telkâri sanatıyla ilgili sunumlar da yapıldı.

Etkinlik kapsamında düzenlenen telkâri atölyeleri Sırbistanlı sanatseverler tarafından yoğun ilgi gördü.