Türk Dünyası Opera Yıldızları Konserine Belgrad’da Yoğun İlgi

Yazıcı-dostu sürüm

Türk Dünyası Aydınlarından Abaya Kunanbayeva’nın doğumunun 175. yılına ithafen gerçekleştirilen “Türk Dünyası Opera Yıldızları” konseri Belgrad’da yoğun ilgi ile karşılandı.

Azerbaycan, Kazakistan ve Türkiye Cumhuriyeti Belgrad Büyükelçilikleri himayesinde gerçekleştirilen konsere Kazakistan ve Türkiye Büyükelçilerinin yansıra Arnavutluk, Lübnan büyükelçileri de katıldı. Opera severlerinin doldurduğu konserde Sırbistan Kültür Bakanı Yardımcısı Asja Drača Muntean, Milletvekili Dragomir Karić dinleyenler arasında yer aldı.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen 5 farklı ülkeden seçkin sanatçıların yer aldığı “Türk Dünyası Opera Yıldızları” konserin açış konuşmasını Belgrad Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Fahri Akdoğan gerçekleştirdi. Programda TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve Türkiye Cumhuriyeti Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç birer konuşma yaptı.

“Belgrad’da Yunus Emre Enstitüsü 5 Yaşında”

Yunus Emre Enstitüsünün etkinliklerinden bahseden Fahri Akdoğan, 2020 yılının Belgrad Yunus Emre Enstitüsü için önemli bir yıl olduğunu ve bu sene 5 kuruluş yılı akısında bir dizi festival ve kültür sanat etkinlikleri programladıklarını dile getirdi.

“Abaya Kunanbayeva Türk Dünyası İçin Önemli Bir Aydındır”

Abaya Kunanbayeva’nın Türk dünyası için önemli bir isim olduğundan bahseden TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Dünyanın farklı noktalarında Türksoy olarak düzenledikleri etkinliklerle doğumunun 175. yılını kutladıklarını vurgulayarak “Bu akşam burada değerli opera severlere Abaya Kunanbayeva’nın seçkin eserlerini dinleme fırsatı sunacağız. Türk dünyası için önemli aydınlarından biri olan Abaya Kunanbayeva’yı sizlerle tanıştıracağız” şeklinde sözlerini tamamladı.

“Kültür Sanat Bizleri Birleştiriyor”

2019 yılı içerisinde bir dizi kültür sanat etkinlikleri gerçekleştirildiğine dikkat çeken Türkiye Cumhuriyeti Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç, 2020 yılında da Yunus Emre Enstitüsü bir dizi kültür sanat programı hazırladığını, gerçekleştirilen kültür sanat etkinliklerin milletler arası kaynaşmada önemli bir etken olduğuna dikkat çekerek, “Her çalışma Türkiye Sırbistan ilişkilerini bir adım daha ileriye götürüyor” dedi.

Selamlama konuşmaların ardından konsere geçildi.

Konser’de Türkmenistan’dan Rustam Rahmedov (piyanist), Azerbaycan’dan Farıda Mammadova (soprano), Kazakistan’dan Zhupar Gabdullına (soprano), Talgat Kuzenbayev (bariton) ve Perızat Turarova (dombıra) ile Türkiye’den Ahmet Baran (kanun) solist olarak sahne aldı.

Davetlilerin büyük ilgi ile dinledikleri konserde bestesi Ahmet Baran’a ait olan Piyanist Rustam Rahmedov ile seslendirdiği “Sızı” isimli eser büyük alkış topladı.