Belgrad’da Osmanlı Sarayında Sırpça Konuşuldu

Yazıcı-dostu sürüm

Belgrad Yunus Emre Enstitüsü tarafından “Osmanlı Sarayında Sırpça” konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Belgrad Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Mirjana Marinković ve Prof. Dr. Ema Miljković’in konuşmacı olarak katıldığı söyleşi yüz yüzenin yansıra Youtube, Facebook, İnstagram ve Zoom üzerinden de canlı olarak yayınlandı.
Büyük ilgi gösterilen programda, Sırpçanın Osmanlı sarayına evlilik bağıyla başladığını ifade eden Prof. Dr. Ema Miljković, 1389 Kosova Savaşı'ndaki anlaşmanın bir parçası olarak I. Bayezid ile Sırp prensesi Olivera Lazareviç evlendiğine dikkat çekerek “Osmanlı sarayına Sırpça sadece Olivera Lazareviç ile girmemiştir. Osmanlı tarihinde son hanedan evliliği olarak kabul edilen Maro Brankoviç ile devam etmiştir.” dedi.

Osmanlı hareminde Sırpçanın açık bir dille konuşulduğunu dikkat çeken Prof. Dr. Mirjana Marinković hatta Osmanlı Devleti ile Macaristan arasında bazı yazışmaların Sırpça olarak gerçekleştirildiğine vurgu yaparak II. Murat’ın eşi Sırp prensesi Maro Brankoviç’in sarayda Sırpçayı etkin bir şekilde kullandığını hatta ülkeler arası ilişkilerde de çevirilerde bulunduğunu ifade etti.

Konuşmacıların sunumların akabinde ise programa katılan misafirlerin sorularına yer verilerek interaktif bir söyleşi gerçekleşmiş oldu.

Diğer Etkinlikler

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü...